Kredit kartı və bir fincan çay

Started by christophermorrm, Jun 08, 2026, 07:10 AM

Previous topic - Next topic

christophermorrm

Həmin gün poçt qutusunda bir zərf tapdım. Bankdan gəlmişdi. Açdım, içində yeni kredit kartı. Əvvəlcə sevindim, sonra qorxdum. Çünki bilirdim ki, kredit kartı asan pul deməkdir, amma qaytarmaq çətindir. Maaşım azdır, iki uşaq, bir də ipoteka. Nəyimə lazım bu kart? Atmaq istədim, amma atmadım. Qoydum stolun üstünə, baxdım. Axşam yoldaşım işdən gələndə dedim: "Bank kart göndərib." O da qaşlarını çəkdi. "Xərcləmə," dedi. "Lazım deyil." "Xərcləmərəm," dedim. Amma bilirdim ki, xərcləyəcəm. Çünki insanın əlində pul olanda, onu xərcləməmək çətindir.

Həftə sonu uşaqlar yatandan sonra oturdum televizora baxım. Darıxırdım. Birdən ağlıma gəldi – kredit kartı. Durub götürdüm, baxdım limitə – 500 manat. Düşündüm: "Bunu oynasam, qazansam, qaytaram. Uduzsam... uduzmaram." Axmaq düşüncə. Amma o gecə mənim üçün hər şey mümkün idi. Axtarışa yazdım mostbet online. Sayta girdim, qeydiyyatdan keçdim. Kartın nömrəsini daxil etdim. 50 manat depozit. Düşündüm: "Kredit kartıdı, zərər eləsəm də, ay sonra qaytaram."

Oyunların içində "Sweet Bonanza"nı seçdim. Şirniyyatlar, meyvələr, rəngarəng. Başladım. 2 manat, döndürdüm – heç nə. 5 manat – heç nə. 10 manat – free spins düşdü. +8, +15, +22. Bir raundda 45 manat qazandım. Balans 85. Nəfəsim kəsildi. "Bu asandır," dedim öz-özümə. Davam etdim. Daha bir free spins – 67 manat. Balans 152. Saat gecənin on ikiyə yaxın idi. Yoldaşım yatmışdı, uşaqlar da. Mən oturmuşdum divanda, televizor sönük, yalnız ekranın işığı.

Sonra qərar verdim – 20 manat, free spins gözlə. Düşdü. +12, +34, +56. 102 manat qazandım. Balans 254. "Vay," dedim. "Bu olacaq iş deyil." mostbet online mənə elə gəlirdi ki, qaydaları dəyişib. Sanki mənim üçün işləyir. Amma mən bilirdim ki, bu sadəcə şansdır. Uzun sürməyəcək. Dayanmalı idim. 200 manatı çıxartdım, kartın borcunu qaytardım. 54 qaldı. Onu da oynadım, uduzdum. Telefonu yerə qoydum, nəfəs aldım. Əllərim titrəyirdi. Düşündüm: "Bu gecə xilas oldum. Amma növbəti dəfə xilas olmaya bilərəm."

Ertəsi gün kredit kartını gizlətdim. Bir qutuya qoydum, şkafın ən üst rəfinə. Yoldaşıma dedim: "Kartı itirmişəm." O inandı. Mən yalan dedim, amma özümü qorudum. Çünki bilirdim ki, o kart mənim üçün təhlükədir. Bir gecə 200 manat qazandım, amma qazandığım pulu kartın borcuna verdim. Əslində heç nə qazanmadım. Sadəcə sıfırlandım. Bəs niyə bu gün bu hekayəni danışıram? Çünki bir dərs öyrəndim – kredit kartı ilə oynamaq olmaz. mostbet online isə sadəcə bir oyundur. Oyunlarda udmaq da olar, uduzmaq da. Amma kredit pulu ilə oynamaq ən böyük riskdir. Mən o riski götürdüm, amma xilas oldum. Başqaları xilas ola bilməz.

O gecədən bir il keçdi. Kredit kartı hələ də şkafdadır. Vaxtı keçib, yenilənməyib. Artıq işləmir. Mən isə sağlamam, ailəm var, işim var. Heç vaxt unutmuram o gecəni – 50 manatı 200 edib, sonra onu borca verdiyim gecə. mostbet online mənə bir dərs öyrətdi – pul asan gəlirsə, asan da gedir. Əsl dəyər zəhmətlə qazanılan puldur. O gündən sonra bir daha kredit kartı ilə oynamadım. Heç bir oyun da oynamadım. Açdım, baxdım, amma pul qoymadım. Çünki başa düşdüm ki, mənim üçün ən təhlükəli şey – əlində asan pul olanda nəzarəti itirməkdir. O gecə itirmədim. Amma bilirəm ki, başqaları itirir. Bu hekayəni danışmağımın səbəbi budur – xəbərdarlıq. Şans var, bəli. Amma şansın yanında ağıl da olmalıdır. Mən ağılımı işə saldım, vaxtında dayandım, kartı gizlətdim. Bəziləri dayana bilmir. Mən dayandım. Buna görə bu gün burdayam. Ailəmlə birlikdə, borcsuz, təhlükəsiz. O gecə 200 manat qazandım, amma əsl qazancım başqa idi – özümü idarə etməyi bacarmaq. Bu, ən böyük sərvətdir. Və bunu heç bir kredit kartı, heç bir oyun əlindən ala bilməz. İndi işdə həmkarlar danışanda ki, "biz oynayırıq qazanırıq", mən susuram. Nə deyim? Deyim ki, mən də qazanmışam, amma qorxdum? Yox. Qoy onlar öz yollarını tapsınlar. Mən öz yolumu tapmışam – zəhmət, səbir, və ailə. mostbet online isə sadəcə bir xatirədir. Gecə yarısı oyananda, yata bilməyəndə, bəzən düşünürəm – o gecə olmasaydı, bəlkə də indi başqa cür olardım. Yox, mən yaxşıyam ki, o gecə oldu. Çünki o gecə mənə həyat dərsi verdi. Pulun dəyərini, kreditin təhlükəsini, və ən vacibi – öz sərhədlərimi tanımağı. İndi hərdən o kartı şkafdan çıxarıb baxıram. Gülümsəyirəm. Onun vaxtı keçib, mənim vaxtım isə hələ qabaqdadır. Və bu, yaxşıdır. Çünki mən artıq bilirəm ki, ən böyük qazanc – sakit yuxu, təmiz vicdan, və evdə gülən uşaq səsidir. Bunu isə heç bir mostbet online verə bilməz. Bunu yalnız mən özüm yarada bilərəm. Və yaradıram. Hər gün. Zəhmətlə. Sevgilə. Və bu, bəs edir.